Johanna Sirén-Kaplas

Niin, luuliko joku, että maapallo on ikuinen?

  • Kone Oy huomioi aikanaan ympäristönsuojelun megatrendinä ja sisällytti sen strategiaansa.
    Kone Oy huomioi aikanaan ympäristönsuojelun megatrendinä ja sisällytti sen strategiaansa.
  • Oikeudessa tavat... eh, ÄÄNESTYSPAIKOILLA tavataan.
    Oikeudessa tavat... eh, ÄÄNESTYSPAIKOILLA tavataan.

Ihanko tosissaan joku on luullut, että maapallon kehityskaari on ympyrä, joka jatkuu ad infinitum? Noh, ei se ole. Kalakannat hupenevat, korallit haurastuvat eikä elämä maapallolla ilman merta ole mahdollista. Kun lämpötila nousee, vesi vähenee. 2000 vuotta vanha tietolähteeni kertoo, että tulee aika, jolloin 1/3 maailman vesistöistä työntää ruohoa.

 

Mutta tässä sitä vain kuitenkin pitäisi jotenkin elää päivä kerrallaan

Selailin taas kertaallen Matti Alahuhdan v.2015 kirjoittamaa kirjaa "Johtajuus - kirkas suunta ja ihmisten voima". Alahuhta toimi hissiyhtiö Koneen johtajana vuosina 2005–2014.

Yhtiön kehittämisen perustekijöistä vuosina 2008–2010 hän esittelee yhtenä tavoitteena "erinomaisuuden ympäristöasioissa". Alahuhta joukkoineen oli tarkastellut maailmalla vallitsevia megatrendejä ja tullut siihen tulokseen, että näitä olivat 1) kaupungistuminen, 2) ympäristönsuojelu, 3) tiukentuvat turvallisuusvaatimukset ja 4) väestön ikärakenteen muutokset.

 

Suomen Vihreiden–De Gröna pitäisi lukea Alahuhdan kirja

Sinne tänne vellovan ympäristökeskustelun keskellä tulisi ymmärtää, että yritykset huomioivat ympäristön- ja luonnonsuojeluun liittyviä asioita jo nyt, ilman mitään erillistä hysteriaa. Tähän yrityksiä pakottaa lainsäädännön lisäksi juurikin tuo megatrendi – se, että ihmiset haluavat pitää huolta maapallosta ja ovat ymmärtäneet sen olevan ainoa maanpäällinen kotinsa.

Osa ihmisistä valitsee nykyisin jopa työpaikkansa yrityksen toimialan perusteella, ja sen perusteella onko toimialalla mahdollisuutta noudattaa ympäristöä huomioivaa toimintamallia vai ei.  

Sijoitusmaailmassa puhutaan eettisestä sijoittamisesta. Tällä tarkoitetaan ostoja sellaisilla osakemarkkinoilla, joiden toimijat koetaan jollakin tavalla aivan erityisen vastuullisiksi.

Svenska Ylellä oli tänään radiossa pieni uutinen Brasiliasta. Yksittäinen maanomistaja yrittää pitää puoliaan metsäyhtiötä vastaan. Osa tästä yhtiöstä kuuluu Stora-Ensolle. Stora on yhtiö, jonka suomalaiset sijoittajat tuntevat hyvin.

 

Tehdas on tänä päivänä muutakin kuin savua tupruttava tehtaanpiippu

Tämän ymmärtämisessä nimenomaan auttaa tuo Alahuhdan kirjan lukeminen.

Perussuomalaisten EU-politiikan lähtökohtana on suomalaisen kansanvallan, kulttuurin ja elämäntavan puolustaminen. Sen puolustaminen Suomen rajojen ulkopuolella on vähintäänkin haastava tehtävä. Ja tosiasiallisesti suurin osa puolustustyöstä tehdäänkin toukokuussa Suomessa: äänestämällä!

Äänestämällä EU-vaaleissa sellaisia ehdokkaita, jotka ovat halukkaita puolustamaan Suomea sellaisena kuin me sen tunnemme, voi tehdä parasta maanpuolustustyötä ja parasta luonnonsuojelutyötä, mitä yksittäinen kansalainen tässä kuussa voi tehdä.

Stora-Enson voi olla vaikea sanella brasilialaiselle yhtiökumppanilleen suomalaiseen moraaliin perustuvia toimintaehtoja. Samoin käy suomalaisille, jos EU:n kanssa liian syvällisesti liittoudutaan. Liitto on kumppanuutta, joka velvoittaa. Liittoutumisen aste kannattaa harkita tarkasti. 

Perussuomalaiset vastustavat ainoana suomalaisena puolueena EU:n liittovaltiokehitystä ja puolustavat täten muita puolueita voimakkaammin suomalaisten itsemääräämisoikeutta.

 

EU:n multikriisin ei pidä antaa vetää suomalaisia syövereihinsä

Nyt täytyy pitää pää kylmänä.

Uusin Seura-lehti (nro 18 / 2.5.2019) valottaa ansiokkaasti EU:n nykytilaa (ja sortuu hiukan vähemmän asiokkaasti polkemaan paikallaan populismi-käsitteessä). Kriisiä pukkaa.

Turkin rajalla on odottamassa Eurooppaan pääsyä lähes yhtä paljon ihmisiä kuin koko Suomessa on suomalaisia: 4 miljoonaa ihmistä on pysytetty toistaiseksi Turkin rajana takana. Tästä hyvästä EU on maksanut Turkille miljardeja euroja "suojelurahaa".

Ei ole ihme, jos EU haluaa alkaa kerätä jäsenmailtaan erilaisia EU-veroja. Kuluja pukkaa.

Samaan aikaan Suomessa on menossa ilmiö,  joka tunnetaan nimellä "aivovuoto". Isänmaa Suomi on kouluttanut suomalaisensa yliopistoissaan kansainvälisen tason osaajiksi, jotta Suomi pärjäisi ja jopa menestyisi kansakuntana kansakuntien joukossa.

Mutta osa tästä koulutetusta väestä ei jää Suomeen vaan muuttaa pois. Jostakin syystä tämä porukka ei pidä Suomea riittävän palkitsevana toimintaympäristönä.

Samoin yrityksiä muuttaa pois. Osan markkinat ovat nyt muualla kuin Suomessa (joka on kaukana kaikesta ja logistisesti kallis asemapaikka). Osa kokee, ettei Suomi ole riittävän palkitseva toimintaympäristönä.

Jos tämä jatkuu, mitkä ja ketkä jäävät jäljelle? Sitä kannattaa nyt hiukan miettiä.

Entä mitä sanoo Raamattu? "Oikeudella kuningas pitää maan pystyssä, mutta verojen kiskoja sen hävittää." (Sananlaskut 29:4)

Jäljelle jää kysymys: Mikä on oikeus ja kohtuus? Siitäkin voi yksittäinen kansalainen kertoa nyt toukokuussa käsityksensä äänestämällä EU-vaaleissa.

 

https://www.docendo.fi/johtajuus-kirkas-suunta-ja-ihmisten-voima.html

 

PS.

Niin, se koiruoho. Pahimpaan ympäristöangstiini auttoi aikoinaan uskoontulo ja sitä myötä tämä:  "Ja tähden nimi oli Koiruoho. Ja kolmas osa vesistä muuttui koiruohoksi, ja paljon ihmisiä kuoli vedestä, koska se oli karvaaksi käynyt." (Johanneksen Ilmestys 8:11).

Niin surullista, mutta pläänin mukaan mennään. Tää keissi on isommissa käsissä. Maapalloa ei ole suunniteltu ikuiseksi. Mutta tehkäämme toki parhaamme niin kauan kuin täällä vielä olemme.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Maapallo ei ole ikuinen ja se joutuu auringon nielemänä jonakin päivänä ja hyvin paljon myöhemmin. Minä olen kyllästynyt, että täällä huudellaan koko ajan ilmastomuutosta ja tuodaan blogeja, joita olen nähnyt varmaan 8 kuukauden ajan. Ilmastonmuutos on aina vaihtuvaa ja tiedät sen varmasti, hämmästyisin, jos et tiedä. Katso edes se yhteiskuntamme kirkonkirjoista kirjoituksia, jossa kerrotaan nälkäkuolemasta ja katso siitä, että miten viljelykset meni ja miten paljon ihmisiä kuoli sekä paljonko ihmisiä tuomittiin niiden aikojen murhista? Se vuosi oli 1600-luvun lopulla.

Alan olla kyllästynyt tähän ilmastonmuutoshuuteluihin. Tiedätte, että medialle on kaupattu ilmastojuttua ja kansa on kyllästynyt ja äänesti ihan jotain muuta puoluetta.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Olet kyllästynyt. Tämä selvä.

Menikö sinulta jotenkin pointtini ohi? Pointti nimenomaan oli se, että Suomea toiminta- ja asuinympäristönä pitäisi tarkastella kokonaisuutena eikä yksinomaan ympäristönäkökulmasta.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Fiksuja ajatuksia :D Koska maailmanloppu kuitenkin tulee joskus, niin meidän on turha tehdä mitään elinympäristömme suojelemiseksi...

Onneksi persujen lailla ajattelevia on meillä ja maailmalla vain vähemmistö, joten pallollamme on vielä toivoa.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#3

Lukutaito hukassa? Vai etkö malttanut lukea loppuun asti?

Sanoin, että tehkäämme parhaamme niin kauan kuin täällä vielä olemme. Tämä sillä ajatuksella, että ihminen saa voimaa omista hyvistä teoistaan. Kierrättäminen, kulutuksen karsiminen, energiansäästö, lajittelu... kaikki nämä ovat hyviä töitä, joista tulee hyvä mieli.

Olen oikein tyytyväinen siihen, että muovitkin kohta saavat joka paikassa oman energiajätteenkeräysastiansa. Kun opiskelin ympäristötieteitä, meillä oli sellainen koululla jo v.2007. Samoin luokissa oli kolme eri lokeroa roskille. Ja koululla oli kierrättämiseen liittyvä ISO-sertifikaatti.

Kannattaa pitää maapalloa niin hyvin kuin mahdollista, niin kauan kuin se meillä vielä on.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@4. Minulla oli pakollinen ympäristöoppi vuonna 2000 ammattikorkeakoulussa ja minä selostin siellä vetyautosta.

Ymmärrätkö edes sen, että vaikka kaikki suomalaiset kuolevat ja kukaan ei tee saasteita, ei se muuta yhtään mitään ympäristöä, kun muut maat itse syyllistyvät kuin suomalaiset? Pariisin sopimus oli vitsi.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #5

#5

Puhutaankohan me nyt jotenkin ristiin?

Ei minulle ole mitenkään epäselvää se, että Suomi on samalla maapallolla kuin muutkin maat.

Sekin minulle on aika selvää, että suomalaiset ovat Suomessa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #9

@9. Ymmärrätkö, että muut maat saastuttavat enemmän kun Suomi ikinä? Miksi Suomen pitää tehdä enemmän saastuttamisen estämiseksi?

Pariisin sopimus olisi pitänyt tehdä niin, että isot maat joutuvat kovien sakkojen kohteiksi ja pikkuhiljaa siitä pienet maat osallistuvat mukaan.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #11

#11

Ai, eikö Suomi olekaan joku maapalloon telakoitunut autonominen järjestelmä, joka on vain hetkellisesti tullut tutkailemaan menoa Telluksella kunnes jatkaa Marsiin?

Haloo, omistan toki karttapallon ja karttakirjan. Suomen koko on tiedossa, samoin Suomen mahdollisuudet maailmanparannuskisoissa (with all due respect). Vihreät sen sijaan elävät siinä uskossa, että Suomi voi näyttää mallia koko maailmalle ja saada koko maailman seuraamaan Suomen mallia. Niin ihmeellistä väkeä me suomalaiset olemme.

(Voi tosin olla, että Wärtsilän filtterituotannon ja ABB:n tutkimushankkeiden tukeminen hyödyttäisi tosiasiallisesti enemmän kuin itsensä asettaminen maailman johtotähdeksi.)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Opin lukemaan ennen kouluikää Aku Ankkoja lukemalla. Kirjoituksesi sanoma selvisi minulle oikein hyvin ja tuo kierrättämiskommenttisi oli sen päälle turhaa kuorrutusta.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #18

#18

FAB.
Ehkä katselit tv:stä myös Myrskylintuja?

Kirjoitukseni sanoma on se, että tulevan hallituksen työpöydällä on tällä hetkellä useampi kuin yksi asia.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

En luullut. Mutta olen ihan kuitenkin sitä mieltä ettei luontoakaan voi paskantaa ja perseillä ihan miten haluaa koska ei voi kuitenkaan mitään.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#6

Siis pointti oli, että voidaan pitää huolta, kun tahdotaan, vaikka maapallo loppuukin aikanaan.

Mutta samoin kuin luonnossa vallitsee equilibrium, tila, jossa jatkuvasti haetaan tasapainoa senhetkisissä olosuhteissa, asetelmassa, jossa mitään lähtöasetusta tai status quoa, johon palata, ei ole, niin Suomessakin pitää yrittää navigoida tilanteessa, jossa nyt ollaan.

Ja missä ollaan? Ollaan 2000-luvulla, agraari-Suomi on suurelta osin historiaa. Kuten Koneen hahmottama megatrendikin osoittaa, kaupungistuminen kiihtyy. Nämä ovat voimassaolevia asetuksia nyt.

Toki, jos niin halutaan, voidaan yrittää palata agraari-Suomeen tai edetä vaikka telttailu-Suomeen, mikäpä siinä. Mutta juuri nyt ollaan tässä hetkessä, jossa ihmiset haluavat käyttää hissejä kerrostaloissa, liikkua ulkona kaduilla vielä pimeänkin aikaan (#katuvalaistus, #julkinen liikenne #jne).

Ollaan nytissä, jossa luonnonvaroja kulutetaan ennennäkemättömällä vauhdilla ja kuitenkin pitäisi jotenkin samalla ratkaista (ainakin Suomessa) vanhustenhoito, terveydenhoito, koulupudokkaat, jne.

Päästörajoitusten ohella on siis voitava paneutua muihinkin asioihin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

"Jos tämä jatkuu, mitkä ja ketkä jäävät jäljelle?"

No Kansalliss nationalistit ainakin.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#7

Niin, painottaisin erätaitojen hallitsemista. Voi olla hyödyllistä, kun keskuslämmitys loppuu ja katuvalaistus sammuu? :-)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Minä olen ihka oikeasti miettinyt miten taloamme tulisi muuttaa kriisioloissa, jossa sähköä ei enää saisi. Luultavasti joutuisimme muuttamaan anopin kotimökkiin, jossa on puuhella. Tietty omaankin kotiin voi rakentaa puuhellan (ruoan laittoa varten) ja muutaman varaavan takan entisen lisäksi, jotta talo pysyisi lämpimänä.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#12

Jep, kiitos, näitä juttuja olen kelannut 80-luvun lopulta asti. Jo 70-luvulla oli Kanava-lehdessä juttu otsonikehän ohentumisesta.

Tämä on niin surullista, katsella tällaista tuhoa, vain koska ahneus. Ja silti tässä pitäisi nyt kaiken keskellä kyetä kroolaamaan ja hoitelemaan muitakin asioita ja huomioimaan asioita kuten Suomen kilpailukyky.

Ei mikään helppo asetelma.

Ja tähän liittyen: eikö nyt saataisi Suomen kaivoslakiin jotain tolkkua? Meillä olisi täällä myös vesi- ja pohjavesivarannot varjeltavina nimittäin.

Rachel Carson, "Silent spring":

https://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%84%C3%A4net%C3%B...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Yksikään Raamatun ennustuksista ei ole tähänkään mennessä osunut kohdalleen. Miten ajattelit tuon ruohonkasvun toteutuvan?

Mitä enemmän maapallo lämpenee, sitä enemmän täällä on vettä nestemäisessä muodossa. Mitä enemmän pallo jäähtyy, sitä vähemmän nestemäistä vettä on.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#15

"Maa on saastunut asukkaidensa alla, sillä he ovat rikkoneet lait, muuttaneet käskyt ja hyljänneet iankaikkisen liiton. Sen tähden kiivaus kohtaa maata ja sen asukkaat syystänsä kärsivät. Sen tähden maan asukkaat kuumuudesta korventuvat ja vähän jää asukkaita jäljelle."(Jes. 24:5)

Olisiko tässä Niemeläiselle tarpeeksi toteutunutta ennustusta? Maa on saastunut, ihmiset rikkovat Jumalan antamia Kymmentä käskyä vastaan mennen tullen ja maan asukkaat kärsivät?

"Sillä kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan, tulee maanjäristyksiä monin paikoin, tulee nälänhätää." (Markus 13:8)

Eikö tämäkin ole nähtävissä? Kultainen riisikin oli floppi.

Mitä koiruohon kasvuun tulee, niin se viihtyy kuivassa maassa:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Koiruoho

Ja mitä maapallon vesitalouteen tulee, niin ottiko Niemeläinen mukaan kuvaan haihtumisen/sadannan/tuulet + kasvien sitoman kosteuden / tilanteen, joissa kosteutta sitovia kasveja on radikaalisti vähemmän, lumikenttien albedon vaikutukset jne.?

Joskin olen ajatellut, että jos tuo Ilmestyskirjan kohta olisi ymmärrettävä jollakin abstraktimmalla tasolla, niin selitys voisi olla tämäkin:

Jos ajatellaan Jumalan Sanaa "elämänvetenä" ja Raamatun ennustusta siitä, miten lopunaikoina ei löydy edes tämän elämänveden lähteitä (Jumalan Sanan julistajia), vaikka ihmiset etsimällä etsivät ja janoavat sitä, niin en pidä tätäkään vaihtoehtoista tulkintaa mahdottomana. Suomessa on jo nyt kirkkoja, jotka ovat olleet kiinni _kymmeniä_ vuosia eikä niissä siis julisteta Jumalan Sanaa.

Vähiin käy ennen kuin kokonaan loppuu?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Joo! Raamattu tästä keskustelusta puuttuikin.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #24

#24

No siis, sehän oli jo lähtökohtaisesti mukana heti ingressissä, tuo 2000 vuotta vanha tietolähteeni.

Raamatussa on paljon hyviä neuvoja ja ohjeita, ja jos ajatellaan, että Jumala on tämän Tellus-käyttöjärjestelmän luonut, niin silloin varmaan kannattaa perehtyä myös käyttöoppaaseen.

Eläin- ja kasvikunnan Jumala antoi ihmisten vallittavaksi. Minkähän kouluarvosanan Hän mahtaisi meille nyt tästä vastuunkannosta antaa?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #25

...jos ajatellaan, että Jumala on tämän Tellus-käyttöjärjestelmän luonut...

Kyllä, mutta onko meillä rationalista syytä ajatella niin?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #27

"Kyllä, mutta onko meillä rationalista syytä ajatella niin?"

Emme rationaaliselta pohjalta juuri voi arvioida asiaan liittyviä todennäköisyyksiä. Kyse on uskomisesta käytännössä kahden vaihtoehdon välillä: jokin meitä korkeampi voima (luoja, suunnittelija) tai aika. Todellisuudessa tietenkin on kolmaskin vaihtoehto eli nuo molemmat. Mitään noista ei esimerkiksi väitöskirjatyön kautta voi perinteisessä mielessä todistaa todeksi.

Aiemmin ihmisten kesken oli enemmän vallalla ajatus uskon ja maailmankuvan henkilökohtaisuudesta, annettiin itse kunkin uskoa ties mihin teoriaan alkuperästä. Ja se oli sitten fine.

Nyttemmin on astunut kuvaan yhä voimakkaammin mainituilla ensimmäisellä ja kolmannella tapaa uskovien lyttääminen sekä naurunalaiseksi mitä erilaisin keinoin muiden taholta tekeminen, sen lisäksi että ihminen toki osaa tehdä myös itsensä naurunalaiseksi. Moni vaikenee uskostaan välttääkseen hyeenoiden ja muiden kiilusilmien mekastukset.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #29

En ihan niele, ettei olemassaolevaa asiaa pystyisi todistamaan. Miksi ei?

Blogisti toi ihan itse jumalansa ohjekirjoineen tähän keskusteluun. Miksi se pitäisi sivuuttaa, vain siksi että joku voi pitää jumaluskoa huuhaana?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #34

Tarkoitin sanoa, ettei varmuudella oikeaksi/tosiasialliseksi kaiken elollisen alkuperän (ainoana) selittävänä tekijänä voi todistaa.

En ihan ymmärrä viimeisen lauseesi muotoilua. Mutta kuten ilmaisin, aiemmin ihmiset aktiivisesti kunnioittivat paremmin toistensa uskonkäsityksiä, myös ääneen lausuttuja sellaisia. Nykyisin pikemminkin aktiivisesti puututaan, usein epämääräisen räkättelyn säestämänä, mikäli joku uskostaan korkeampaan voimaan kertoo.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #35

Se että sinä et pysty johonkin, ei tarkoita että se on mahdotonta. Otetaan vaikka blogistin jumala, jonka sanotaan olevan kaikkivoipa. Jos asia on näin, pystyy Jumala ihan määritelmällisesti mihin vain. Myös todistamaan olemassaolonsa ja luomistyönsä.

Minä taas en ymmärrä lähtökohtaasi ettei harhakäsityksiä olisi korrektia kritisoida, vain koska ne liittyvät johonkin uskonjärjestelmään. Emme me suhtaudu kunnioittavan pidättyväisesti, jos jollain on geosentrinen maailmankuva tai uskoo Maan olevan litteä, vaan pyrimme osoittamaan millä tavalla käsitys perustuu harhaan.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #27

"...jos ajatellaan, että Jumala on tämän Tellus-käyttöjärjestelmän luonut..."

Eikö siellä käyttöjärjestelmän manuaalissa jossain sanota, että lisääntykää ja täyttäkää maa, ja mielestäni ihmiskunta on kiitettävästi toiminut ohjeen mukaan.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #37

Siellä kirjassa sanotaan myös että järkeä saa ja pitää käyttää. Sanotaan myös ettei tyhmä opi virheistään. Ja Laulujen Laulussa (kirja Vanhassa Testamentissa) ylistetään romanttista rakkautta.

Maapallolla on jo riittävästi ihmisiä, joten enää ei tarvitse lisääntyä kuin kanit. Jopa paavi nuhteli joitakin perheitä eräässä kehitysmaassa kun he esittelivät hänelle suuria perheitään. Ihmiset vähän loukkaantuivat, mutta ilmeisesti paavi tuumasi ettei näillä ihmisillä ole varaa ruokkia ja kouluttaa kaikkia näitä lapsia. Nykyinen paavi on myös erittäin kiinnostunut maapallomme tilasta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Maanjäristyksiä on ollut aina, kautta maapallon historian. Nälänhätää on ollut aina. Kansakunnat ovat olleet kansakuntia vastaan niin pitkään kuin ihmisiä on planeetallamme tallustanut. Luukas kertoo saman asian toisin sanoin:
"Kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan, ja joka puolella on suuria maanjäristyksiä, nälänhätää ja ruttotauteja" (Luukas 21:10-11)

Luukas ei tiennyt, että rutto talttuu lääketieteellä tulevaisuudessa eikä sitä, ettei oikeutta käydä enää synagogissa.

Raamattu ennustaa monta asiaa. Kuten sanoin, ei yksikään sen ennustuksista ole toteutunut niin kuin siinä väitetään.

Jerusalemin tuhon Jeesus Raamatun mukaan ennusti. Jerusalem tuhoutui parikymmentä vuotta Jeesuksen kuoleman jälkeen. Ennustuksen luotettavuutta heikentää se, että Jeesuksen ennustus kirjoitettiin Raamattuun vasta parikymmentä vuotta Jerusalemin tuhon jälkeen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

https://yle.fi/uutiset/3-10764231

"Länsimaiden talousjärjestö OECD on arvioinut, että järjestön jäsenmaissa tuettiin vuonna 2015 noin 100 miljardilla eurolla maataloutta, joka todennäköisesti on ympäristön kannalta vahingollista."

lopettakaamme syöminen

"– Me suomalaiset olemme ihan kärjessä koko maapallon tuhoamisessa", sanoo Professori Kotiaho."

Muistakaamme syntimme. Ruoskikaa toisianne, ruoskikaa!

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#16

Niin, me ihmiset olemme aika haitallisia maapallon ekosysteemille. Tuliko yllätyksenä?

Joskin, jos edesmennyttä bilsanopettajaani on uskominen, luonto kyllä pamauttaa takaisin. Tosin, kun se heiluri heilahtaa, voi olla, että ihminen katoaa kartalta.

Mitä jäljelle sitten jää? Stromatoliittejä, avaruusromua, hyönteisiä... jää nähtäväksi.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

(P.s. Jos ihminen katoaa pamautuksen jäliltä kartalta, kenen nähtäväksi jää se, mitä tänne jälelle jää?)

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #32
Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

En usko että ihmiset hävivät, mutta joutuvat kyllä kärsimään tulevina vuosina. Viimeinen suuri nälänhätä oli Suomessa 1880-luvulla. Se liittyi pieneen jääkauteen, joka tuhosi satoja monella vuosisadalla (1350-1850). Näinä vuosisatoina Euroopassa tapahtui paljon pahaa, oli esimerkiksi erittäin raakoja sotia. Noitavainotkin syntyivät pikkujääkauden aikana - Varsinkin 1600-luvilla näitä toteutettiin urakalla (etsittiin syntipukkeja, jonkunhan oli täytynyt aiheuttaa kaiken tämän epäonnen ja pahan). 1600-luvulla käytiin myös julmimmat sodat.

Uskokaa tai älkää peruna pelasti osittain tilanteen pikkujääkauden lopulla :) Peruna saapui Etelä-Amerikasta ensimmäiseksi Kanarialle ja levisi sieltä muualle Eurooppaan. Ehkäpä me nytkin kehitämme ravitsevan ja satoisan ruokakasvin, joka pärjää vaativissa oloissa - Kuivassa, vähäravinteisessa maaperässä. Tällaista kehittämistä tapahtuu tietääkseni paljonkin.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Muuten niistä pakolaisvirroista... Turkinkin talous näyttää olevan aikamoisessa sekasorrossa. Kriisin keskellä Ergodan voi hyvinkin ruveta hätistelemään pakolaisa Eurooppaan. Riskejä, riskejä!

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#21

Kyllä, kovin on paljon haasteita joka suunnalla: maassa, ilmassa ja merellä.

Hyvin muuten kirjoitit Perussuomalainen-lehden eurovaaliehdokkaiden esittelyliitteessä:

"Erilaiset 'rahaa seinästä', monikulttuurisuus on rikkaus, 'impivaara', -väitteet saavat minut helposti tarttumaan kynään. Olen päivä päivältä enemmän ihmeissäni, miten pääomapiirit ja perinteinen vasemmisto ovat löytäneet toisensa maahanmuuton ja ilmastonmuutoksen tiimoilta".

Menestystä vaaleihin! Olisit hyvä pari Pirkko Ruohonen-Lernerin kanssa Brysselissä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ihmisen näkövinkkelistä maapallo on ikuinen. Kenelläkään ei ole tietoa miten monta miljoonaa tai miljardia vuotta maapallon tuhoon menee, mutta lähellä se ei ole. Se on ihan toinen asia, jos ihminen toiminnallaan tuhoaa elinympäristönsä ja kuolee sukupuuttoon. Maapallon muun elämän kannalta se voi olla hyväkin asia, kun merkittävin tuhoaja poistuu luontaista kehitystä sotkemasta.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#23

Onko? Ikuinen?

Ei tarvita kuin yksi musta aukko napsahtamaan kohdalle, niin se on siinä.

Kuten olen täällä US Puheenvuorossa aikaisemminkin todennut: monet biologit ja geologit ovat sitä mieltä, että kello on puolta minuuttia vaille keskiyö. Keskiyö on se, kun maapallon ekosysteemi romahtaa.

Näiden ihmisten näkemys ei perustu Raamattuun vaan siihen dataan, joka on nähtävissä ympärillämme.

Mutta sitä odotellessa meidän täytyy nyt jotenkin järkevästi yrittää järjestellä näitä Suomen, EU:n ja maapallon asioita, ja ymmärtää, että suomalaiset kansakuntana ovat hyvin pieni osa maapallon väestöstä eikä vaikutusvaltamme ulotu juuri oman maamme rajojen ulkopuolelle.

Jos oikein viisaasti äänestämme, saatamme onnistua keräämään hiukan vaikutusvaltaa Suomen hyväksi myös Euroopan unioniin. Kuten Jussi Halla-aho sanoi: Suomi voi olla kokoaan isompi toimija liittoutumalla viisaasti toisten ryhmien kanssa EU:n sisällä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#26
Raamatun mukaan Jumala tuhoaa maapallon 1000-vuotisen valtakuntansa jälkeen. Ei siihen mustia aukkoja tarvita.

Tästä syystä uskikset eivät niin välitä maapallon pelastamisesta kun se on yksin Luojan käsissä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@28. Raamattu keksittiin joskus ennen arviolta 600 ennen ajan alkua ja sinä aikana olisi meidän maapallomme tuhoutunut, jos sanotaan olevan 1000 vuotta. Toisaalta toisenlainen kalenteri on myös hävinnyt sen väittämänsä 1000-vuotisen uhan. Mutta toiset uskovaiset väittävät maapallon olevan 6000 vuotta vanha mikä ei pidä paikkaansa maakerrosmittauksien mukaan ja se on oletettua paljon vanhempaa.

Olkoon vaikka musta aukko, joka tuhoaa meidät mutta ennemminkin uskon asteroidin tuhoavan meidät vaikka me osaisimme valmistautua siihen ja meillä on teknologiaa.

Siihen ei tarvita sitä tietämystä historiassa, että meillä oli nälkäkuolema sekä se hetki, jolloin Grönlanti oli vihreä sekä myös se, että meillä oli puiden kantoja maan alla jään sisällä ja myös ihmisten piiloutettuja luolia ja työkaluja. Siperiassa siellä on ollut järvi, joka osoitti meidän eläneen 4 astetta nykyistä lämpimässä ilmastossa.

Siksi Johanna haukkuu minut, että olen kyllästynyt vaikka kyllästynyt olen tieteen valossa. Anteeksi vaan Johanna.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Ei varmasti kovinkaan moni luule Maapallon ikuinen olevan (*, mutta toivon hartaasti, ettei henkilökohtaisilla uskonkäsityksillä lähdetä polkemaan toisella tapaa ajattelevien ja uskovien pyrkimystä edes vähän pitkittää Maapallon lajikirjon ja luonnon monimuotoisuuden säilymistä.

Esimerkiksi omille lapsille ja lapsenlapsille nähtäväksi. Etenkin jos sellaisia on sattunut tekemään.

(* P.s. Hiukan hölmöltä kalskahtava jälki-besserwisser maku otsikossasi näin YK:n monimuotoisuusraportin julkistamisen jäljiltä.

Toimituksen poiminnat