Johanna Sirén-Kaplas

Pitkäperjantain arvonlasku ja yhteiskunnan rakenteiden heikkeneminen

  • "Rauhan minä jätän teille: minun rauhani - sen minä teille annan." (Joh.14:27)
    "Rauhan minä jätän teille: minun rauhani - sen minä teille annan." (Joh.14:27)

Tänään pe 19.4. on Pitkäperjantai, päivä, jota Suomessa vietetään Jeesuksen ristinkuoleman muistoksi.

Kaupat ovat auki. Pyhyys on saanut väistyä. Mitä jää jäljelle?

Vuonna 2019 uskollisin Jumalan pyhyyttä ja valtasuuruutta ylistävä joukko löytyy puiden oksilta: pikkulinnut ovat laulaa sirkuttaneet aamusta asti "hänen kirkkautensa kiitokseksi" (Ef.1:12)

Me ihmiset sen sijaan menemme kauppaan, pihaa kunnostamaan, venettä pesemään, lenkkeilemään ja keittiöön tekemään ruokaa. Ei paastoa, ei hiljaisuutta, ei ymmärrystä siitä, mitä Golgatalla oikein tapahtui, kun Jeesus Kristus ristiinnaulittiin.

 

Mitä Suomessa on tapahtunut?

Kristinuskoa ei ole viety Suomessa keneltäkään väkisin. Ei, mutta sen rinnalle on tuotu hälyä ja halpaa rihkamaa. Pyhä on arkipäiväistetty. Jumalan läsnäolo viikko-ohjelmassa, päivittäisestä kohtaamisesta puhumattakaan, on häivytetty. Radio on se saareke, jossa vielä joka päivä Suomessa tunnustetaan uskoa Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen. Vanhat näitä aamuhartauksia kuuntelevat, mutta kuuntelevatko nuoret?

 

Miten tässä näin pääsi käymään?

Miksi isien perintö hukattiin? Miksi Jumalan Kymmentä käskyä vedetään pois suomalaisen yhteiskunnan alta, vaikka se aikoinaan nimenomaan rakennettiin näiden käskyjen päälle?

Pitkäperjantaita vietetään Jeesuksen ristinkuoleman muistoksi. Golgatalla Jumalan poika kuoli, jotta ihmisillä olisi elämä; sellainen elämä, jossa on iloa ja varmuus siitä, että elämä ei lopu kuolemaan vaan jatkuu Taivaassa, Jumalan luona.

Nimittäin sellainen elämä, jossa eletään anteeksiannon, ei koston, varassa. Elämä, jossa jokaisella ihmisellä on Jumalan kasvojen edessä sama arvo, Jumalalle kuuluvan ikuisuussielun arvo.

Yhtäkään näistä sieluista Jumala ei tahtoisi päästää hukkaan. Jokaisen sielun Hän tahtoisi pelastaa. Siksi Jeesus ristiinnaulitiin. Jotta me tavalliset ihmiset saisimme syntimme anteeksi, sillä syntisinä me emme voi kohdata Jumalaa. Mutta jos otamme vastaan sen ristintyön, jota tänäkin Pitkäperjantaina Suomessa vielä jotkut muistelevat, jos hyväksymme sen, että Jumala ottaa meidät vastaan vain, jos näkee meidän edessämme Kristuksen, silloin tämä päivä merkitsee meille voitonpäivää.

Mikä ikinä synti onkaan ollut, syyttäjä ei voi syyttää, sillä velka on jo maksettu.

 

Kristus maksoi kaikkien kaikki syntivelat ristillä

Tämä on se viesti, josta kristityt haluavat pitää kiinni.

Ei ole vain yhtä valittujen joukkoa. Jumala valitsi kaikki maailman ihmiset.

Tähän viestiin on perustunut suomalainen yhteiskuntajärjestys: mies ja nainen ovat Jumalan edessä yhtä hyvät, yhtä kykenevät työhön ja toimeen, yhtä arvokkaat. Toisen elämää tai omaisuutta ei pidä vainota, toiseen ihmiseen ei saa kajota.

Eihän tässä maassa olisi ikinä noustu köyhyydestä, jos pelloilla eivät olisi raataneet rintarinnan sekä miehet että naiset.

 

"...sillä ei Jumala ole epäjärjestyksen, vaan rauhan Jumala." (1.Kor.14:33)

Perussuomalaisia syytetään rasismista, kun puolue uskoo yhteiskuntajärjestykseen, jota myös kolmiyhteinen Jumala suosittelee. Järjestys ei ole rasismia, se on järjestystä.

Vain yhteiskunta, jossa ylläpidetään järjestystä, kykenee toimimaan hallitusti ja auttamaan myös tämän yhteiskuntajärjestyksen ulkopuolelle jääneitä, apuatarvitsevia tahoja.

Jos yhteiskunta riitautuu itsensä kanssa tai ajautuu kaaokseen, se ei pysty auttamaan ketään.

 

Menkää siis

Vuosikymmeniä suomalainen lähetystyö on "valinnut kaikki maailman ihmiset" ja toteuttanut Raamatussa annettua lähetyskäskyä: "Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettamalla heitä pitämään kaikki, mitä minä olen käskenyt teidän pitää. Ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti." (Matteus 28:19,20)

Nyt on vähän huonoa, kun me itsekään emme enää pidä kaikkea, mitä Jumala on käskenyt pitää.

Meillä on niin paljon muita asioita muistettavana: mökit, veneet, pihat, bändit ja kokkiohjelmat.

Mutta Golgatan keskimmäisellä ristillä tehty työ, Jeesuksen siellä saama voitto, pitää. Ei sitä mikään muuta. "jos me olemme uskottomat, pysyy kuitenkin hän uskollisena,; sillä itseänsä kieltää hän ei saata." (2.Tim. 2:13)

Suomessa Golgatan keskimmäisestä rististä ja Jeesuksesta saa vielä puhua, mutta maailmassa on monia maita, joissa kolmiyhteisestä Jumalasta, Isästä, Pojasta ja Pyhästä Hengestä, saarnaaminen on kielletty.

Pitkäperjantain kuuluisi olla päivä, jolloin muistelemme Kristusta. Pääsiäispupujen, trullien ja arkisten askareiden ei tulisi peittää tämän päivän merkitystä. 

"Niinkuin Isä on minua rakastanut, niin minäkin olen rakastanut teitä; pysykää minun rakkaudessani." (Joh.15:9)

 

Huom. Tässä blogikirjoituksessa on päällä "Vain luku" -tila.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset