Johanna Sirén-Kaplas

Terveisiä Perussuomalaiset Naiset ry:n kevätkokouksesta

  • Kike Elomaa, Jussi Halla-aho, Pirkko Ruohonen-Lerner ja Arja Juvonen. Kuva: Heikki Tamminen.
    Kike Elomaa, Jussi Halla-aho, Pirkko Ruohonen-Lerner ja Arja Juvonen. Kuva: Heikki Tamminen.
  • Pirkko Ruohonen-Lerner toi terveiset Brysselistä ja Kike Elomaa toimi tilaisuuden vetäjänä.
    Pirkko Ruohonen-Lerner toi terveiset Brysselistä ja Kike Elomaa toimi tilaisuuden vetäjänä.
  • Jussi Halla-aho tuli paikalle polkupyörällä. Allekirjoittanut (oik.) peukutti.
    Jussi Halla-aho tuli paikalle polkupyörällä. Allekirjoittanut (oik.) peukutti.

Perusnaiset kokoustivat eilen lauantaina 26.5. Helsingin ydinkeskustassa. Kaukaisimmat osallistujat tulivat Pohjanmaalta asti. Aurinko ja uimarannat saivat jäädä, kun politiikka kutsui.

Paikalla oli myös puolueen puheenjohtaja, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho, europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen–Lerner sekä kansanedustaja Arja Juvonen.

Tilaisuuden vetäjänä toimi kansanedustaja Ritva “Kike” Elomaa.

 

Aluksi puhui Jussi Halla-aho:

– Suomalaisilla on outo pakkomielle toistaa Ruotsissa tehtyjä virheitä, ja sitten ihmetellään, että miten tässä näin kävi, ja syytetään Perussuomalaisia.

Halla-aho totesi myös, että Suomessa on keskitytty julistamaan asioita, mutta konkreettisiin toimenpiteisiin ryhtymistä vältellään.

– Julistaminen ei ole toimenpide, sanoi hän.

Ajatus julistamisesta ilman toimenpide-ehdotusta ja pyrkimystä lähteä muuttamaan asioiden tilaa parlamentaarisin keinoin tuntui närkästyttävän Halla-ahoa aivan erityisesti.

Uutena sanana nousi esiin “moraaliposeeraus”. Julistetaan moraalista närkästystä, ja siinä se. Ei konkreettisia toimenpiteitä.

 

Halla-ahon mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa niitä yksittäisiä asioita, joita Perussuomalaiset toimenpide-ehdotuksineen ajaa – oltiinpa puoleen yleisestä kannatuksesta mitä mieltä hyvänsä. Taustalla on ajatus siitä, että suomalainen yhteiskunta nykymuodossaan ei ole mikään annettu hyvä vaan sen puolustaminen vaatii kovia keinoja.

– On huolestuttavaa, että vain yksi puolue on kiinnostunut maahanmuutosta, sanoi Halla-aho.

Halla-ahon näkemyksen mukaan Perussuomalaisten  tavoitteet yleisellä tasolla eivät poikkea muiden puolueiden tavoitteista; kaikki puolueet haluavat lisätä työllisyyttä, vaalia terveydenhoitojärjestelmää, panostaa koulutukseen ja maanpuolustukseen sekä luoda hyvät edellytykset yrittäjyydelle ja vanhustenhoidolle.

– Tavoitteet ovat samat, mutta keinot poikkeavat, sanoi Halla-aho.

 

 

Houston, ei kuulu mitään Brysselistä

Europarlamentin asioista raportoidaan Halla-ahon mielestä Suomessa vähän.

Toukokuun alussa uutiskynnyksen kuitenkin ylitti täällä Suomessakin keskustelu, joka Europarlamentissa käytiin Espanjan Pamplonassa tapahtuneen 18-vuotiaan naisen joukkoraiskauksen vuoksi.

Espanjassa noin 35 000 ihmistä osallistui mielenosoitukseen, koska Espanjan kansallinen lainsäädäntö – johon EU-lainsäädäntö ei ulotu – ei enää vastannut kansalaisten oikeustajua.

Lopulta viisi miestä tuomittiin Espanjassa yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen.

Rangaistus oli kolme kertaa kovempi kuin se, jonka kymmenen vuotiaan tytön raiskaaja Suomessa sai.

 

Myös europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner kiinnitti omassa puheenvuorossaan huomiota siihen, että uutisointi Euroopan parlamentissa käsiteltävistä asioita on hyvin vähäistä Suomessa:

– Viidessä vuodessa itselleni on kertynyt noin 25 000 äänestystä, plus valiokuntaäänestykset päälle.

Eli uutisoitavaa Brysselistä kyllä olisi, jos toimittajia suinkin kiinnostaisi.

 

Ennen Strasbourgin täysistuntokokouksia järjestetään myös Suomessa toimittajille tilaisuuksia, joissa avataan käsittelyyn tulossa olevia aiheita. Näiden tilaisuuksien annista uutisoidaan Suomessa kuitenkin harvoin.

– En oikein ymmärrä, miksi toimittajat tulevat, kun he eivät kuitenkaan koskaan kirjoita näistä aiheista mitään, sanoi Ruohonen–Lerner.

 

Europarlamentaarikkoja on tällä hetkellä 751, joista 13 on suomalaisia. Monissa valiokunnissa ei ole yhtä ainutta suomalaista.

– Jussi on hoitanut loistavasti asioita omassa valiokunnassaan, kehui Ruohonen–Lerner.

Halla-aho kuuluu Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmään (ECR), ja on jäsen Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnassa (LIBE). Lisäksi hän on jäsen EU:n ja Venäjän parlamentaarisen yhteistyövaliokunnan valtuuskunnassa.

 

Mutta on myös suomalaisia poliitikkoja, joiden toiminta EU:n liepeillä muistuttaa lähinnä kuviokelluntaa:

– Ennen huippiksia [EU:n huippukokoukset] jotkut hakeutuvat saksalaisten poliitikkojen, kuten esimerkiksi Angela Merkelin, kylkeen uutiskuviin ja keskusteluihin, jotta kansalaisille voidaan sitten tällaisen varjolla todistella EU:n kovassa ytimessä olemista, arvosteli Ruohonen-Lerner.

 

Suomesta lähtee Euroopan unioniin vuosittain kaksi miljardia euroa rahaa, joka kiertää EU:n kautta siten, että Suomeen palaa puolitoista miljardia.

Suomen valtion budjetti on noin 55,7 miljardia euroa.

– Ihmettelen, minne se puoli miljardia euroa hukataan, ja miksi Suomen valtio kuitenkin puoltaa  tili- ja vastuuvapauden myöntämistä, vaikka rahaa on kateissa? kovisteli Ruohonen-Lerner, joka on koulutukseltaan laskentamerkonomi ja varanotaari.

Hän, kuten kaikki muutkin perussuomalaiset, suhtautuu hyvin kriittisesti Suomen EU-jäsenyyteen.

Ruohonen–Lerner kertoi myös, että EU-kriittisiä tahoja pyritään jollakin tapaa kontrolloimaan:

– Brexitin vaikutukset näkyvät: EU-kriittiset pienet puolueet eivät saisi menestyä seuraavissa eurovaaleissa, joten EU on alkanut kehitellä sääntöjä sille, mitä EU:sta saa sanoa ja mitä ei.

EU:n oman selvityksen mukaan näin halutaan välttää disinformaation leviäminen.

– Jää nähtäväksi, mitä tämä tarkoittaa, sanoi Ruohonen–Lerner.

 

 

Lääkäreitä onko heitä?

Kansanedustaja Arja Juvonen esitteli perusnaisille sote-uudistuksen kuvioita.

Suomessa on liian vähän lääkäreitä eikä lääkäreiden määrä kasva sote-uudistuksen avulla. Lääkäreiden määrä kasvaisi sillä, että lääketieteen opiskelijoiden koulutuspaikkoja lisättäisiin, mutta Juvosen mukaan nykyisellä hallituksella ei ole halua vaikuttaa asiaan.

Nykyinen asetelma, jossa kysyntää on enemmän kuin tarjontaa, palvelee lähinnä jo valmistuneita lääkäreitä: palkat pysyvät korkeina ja työpaikan sijainnin voi valita, koska lääkäreistä on pulaa kaikkialla Suomessa.

– Ja etenkin suomenkieltä taitavista lääkäreistä, kuului ääni perusnaisten joukosta.

Myös erikoislääkäreitä tarvitaan lisää.

– Potilasvahinkojen määrä ei ole kääntynyt laskuun vaan jatkaa kasvuaan, sanoi Juvonen.

 

 

Nuorten naisten esiinmarssi

Kevätkokoukseen osallistui konkareiden lisäksi myös paljon uusia kasvoja. Tilintarkastajien lausunto luettiin kokeneiden, uskollisesti yli kaksikymmentä vuotta Perussuomalaisissa mukana jutanneiden perusnaisten toimesta.

Kevätkokouksen kohdassa 11 “Annetaan evästyksiä eri elimissä toimiville naisjärjestön edustajille” käyttivät puheenvuoroja myös monet uudet, nuoremmat perusnaiset, joista osa asteli topakasti myös mikrofonin taakse puhumaan.

Usein miesten puolueeksi kuvailtu Perussuomalaiset kerää riveihinsä jatkuvasti lisää naisia.

Hauskin puheenvuoro tältä osin kuultiin Etelä-Pohjanmaalta, jossa pääosin miehet ovat viime vuosina hoitaneet hommat. Nyt sielläkin on naisten toimintaan tullut uutta pontta, ja pohojalaasella aksentilla torettihin komiasti pilke silmäkulmassa, kuuluisaa suomalaista lentävää lausetta siteeraten, jotta “ei tartte auttaa!!!”. 

Perusnaiset tulee olemaan vahvasti esillä Pohjanmaalla ensi kesänä muun muassa Seinäjoen Tangomarkkinoilla. Ja sinne toki kakki apu on tervetullutta.

 

Naisten puheenvuoroissa esiin nousi paljon myös lapsiin ja nuoriin liittyviä asioita.

Muun muassa lasten huostaanoton eri näkökulmat puhuttivat. Hyvin henkilökohtainenkin puheenvuoro käytettiin huostaanotettujen lasten äidin taholta. (Voimia ja tukea sinne!)

Aihe on tärkeä, mutta kompleksinen: huostaanottojen määrän kasvaessa mukaan kuvaan “palveluntoimittajiksi” ovat astuneet pörssiyhtiöt kuten esimerkiksi Mehiläinen, joka hiljattain liitettiin Mediverkkoon.

Muitakin toimijoita on valppaana liikkeellä.

Yhden huostaanotetun lapsen kustannukset ovat noin 60 000 euroa vuositasolla. Pörssiyhtiöiden ansaintalogiikan läpinäkyvyys toimii näin: kun määrät ovat suuria, yksikkökustannuksia voidaan painaa alas ja täten tienata.

Jo 2000-luvun alussa merkittävä osuus Mehiläisen omistuksesta oli kiinalaisten eläkerahastojen hallussa. Ja kiinalainen eläkeraha on löytänyt Suomesta kiinnostavia sijoituskohteita muiltakin aloilta.

http://fi.gbtimes.com/uutiset/kiinalainen-elakeraha-etsiytyy-suomeen

Keskiössä tulisi kuitenkin olla edelleen lapsen, ei sijoittajan, etu.

 

Muina aiheina esiin nousivat opettajien mahdollisuudet ylläpitää järjestystä ja turvallisuutta kouluissa. Teräaseiden tuominen kouluun on yleistynyt, mutta opettajilla ei ole oikeutta mennä oppilaiden laukuille.

Perusnaisten joukossa oli rikospoliisina työskentelevä jäsen, joka valotti aiheeseen liittyviä oikeus- ja rangaistuskäytäntöjä.

Lisäksi puhutti yläasteikäisten keskuudessa leviävä huumeidenkäyttö.

Lasten turvallisuudesta ja tulevaisuudesta oltiin huolestuneita monin tavoin.

On selvää, että suomalaisen yhteiskunnan nykyinen kehityssuunta puhutti ja arvelutti. Siksihän Perussuomalaisten jäseniksi on hakeuduttu.

Mutta myös esimerkiksi erilaiset sisäilmaongelmat ja niiden aiheuttamat terveyteen kohdistuvat uhkat otettiin esiin.

 

SuomiAreena järjestetään tänä kesänä kansanedustaja Laura Huhtasaaren huudeilla Porissa 16.–20.7. Perussuomalaiset ovat Purje-areenalla torstaina 19.7. kello 11.30–12.30. Perussuomalaisten teltalle toivottiin osallistujia jatkuvaan päivystykseen koko SuomiAreenan ajaksi.

Laura Huhtasaarelle lähetettiin terveisiä ja onniteltiin hyvästä kampanjasta presidentinvaaleissa. Kike Elomaa kertoi, että kampanja kokosi hienosti Perussuomalaisten rivit ja kenttä on taas täydessä vauhdissa työssä mukana.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Kiinnostavaa, mutta aika pitkä "blogi'

Taisi olla enemmän raportti/selonteko kuin kannanotto

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Pitkähän se on, mutta joukossa on myös omaa asiaani. Perusnaisilla oli niin paljon puheenvuorojen pyyntöjä, että päätin esimerkiksi suosiolla käyttää oman puheenvuoroni vasta tässä blogissa, mitä huostaanottoihin tulee.

Olen joitakin vuosia seurannut tätä huostaanottobisneksen kehitystä. Todella ihmettelen tätä pörssiyhtiön tuloa kuvaan mukaan. Onko kyseessä todella niin hyvä bisnes, että jaettavaa riittää jopa osakkeenomistajille?

Eikö tätä asiaa saada millään muulla tavalla järjestettyä? Osakkeenomistajille kyse on tienaamisesta, mutta lapsille kyse on heidän elämästään.

Ja mitä ylipäätään kertoo Suomesta se, että huostaanottojen määrä on kasvanut? Julkisessa keskustelussa nousee jatkuvasti esiin kannanottoja sekä puolesta että vastaan. Onko kokonaisuus kenenkään käsissä tällä hetkellä? Onko kenelläkään järjellistä kokonaisnäkemystä aiheesta, ja jos, niin mihin perustuen?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Itse en tätä ymmärrä
"Lääkäreitä onko heitä

Kansanedustaja Arja Juvonen esitteli perusnaisille sote-uudistuksen kuvioita.

Suomessa on liian vähän lääkäreitä eikä lääkäreiden määrä kasva sote-uudistuksen avulla. Lääkäreiden määrä kasvaisi sillä, että lääketieteen opiskelijoiden koulutuspaikkoja lisättäisiin, mutta Juvosen mukaan nykyisellä hallituksella ei ole halua vaikuttaa asiaan.

Nykyinen asetelma, jossa kysyntää on enemmän kuin tarjontaa, palvelee lähinnä jo valmistuneita lääkäreitä: palkat pysyvät korkeina ja työpaikan sijainnin voi valita, koska lääkäreistä on pulaa kaikkialla Suomessa."

Miksi ei lisätä paikkoja, rahasta pelkästään kyse? Vai jostain muusta? Onko näin että lääkäriliitot ynm. vaikuttavat asiaan, etteivät tahdo liikaa lääkäreitä ettei palkkiot tipu?
Sama juttu hammashoidossa! Hirveä pula, mutta koulutuspaikat aina TÄYNNÄ! Ja monta sellaista jotka ylittävät hakupaikan pisteet/vaatimukset eivät pääse, koska joku toinen on hieman parempi jossain asiassa, joka ei edes vaikuta työssä!

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Näin tämän asian ymmärsin.

Toimituksen poiminnat